10 грудня відзначають свято - день народження Ади Лавлейс


10 грудня відзначають свято - день народження Ади Лавлейс
Опубликовано: 10.12.2021


читать на русском   read in English

10 грудня відзначають свято - день народження Ади Лавлейс. Внесок Лавлейс у область інформатики не було виявлено до 1950-х років. Її записи були повторно представлені світові Б.В. Боуденом, який перевидав їх у книзі Швидше, ніж думка: симпозіум із цифрових обчислювальних машин у 1953 році. З того часу Ада здобула багато посмертних нагород за свою роботу. У 1980 році Міністерство оборони США назвало нещодавно розроблену комп'ютерну мову Ада на честь Лавлейса.


Починаючи із раннього дитинства, Лавлейс часто хворіла. У віці восьми років у неї почався головний біль, через який їй не було видно зору. У червні 1829 року вона була паралізована після нападу кору. Протягом майже року вона була у постійному постільному режимі, що могло продовжити її період непрацездатності. До 1831 вона могла ходити на милицях. Незважаючи на хвороби, вона розвивала математичні та технічні навички.


Вибір Тюрінга почався із відкритого заклику до представників широкого загалу номінувати вчених, яких вони хотіли б бачити на новій банкноті, на що, за словами Бейлі, було отримано майже 250 000 відгуків. Консультативний комітет з характеру банкнот звузив близько 1000 унікальних номінацій до короткого списку з 12, в кінцевому підсумку віддавши перевагу Тьюрингу претендентам, включаючи Розалінду Франклін, Аду Лавлейс та Стівена Хокінга. Вона додала власні великі нотатки, у яких описувалася послідовність кроків, які можна було використати на вирішення математичних завдань. По суті це була перша комп'ютерна програма.


З 1832 року, коли їй було сімнадцять, почали виявлятися її математичні здібності та її інтерес до математики домінував здебільшого її дорослого життя. Одержимість її матері викорінити будь-яке божевілля, в якому вона звинувачувала Байрона, була однією із причин, через яку Аду вчили математики з раннього віку. Вона здобула приватну освіту в галузі математики та природничих наук у Вільяма Френда, Вільяма Кінга та Мері Сомервіль, відомого дослідника та наукового автора XIX століття. У 1840-х роках математик Огастес Де Морган надав їй велику допомогу в її математичних дослідженнях, включаючи вивчення складних математичних тем, включаючи числа Бернуллі. Вони сформували її знаменитий алгоритм для аналітичної машини Беббіджа. У листі до леді Байрон Де Морган припустив, що навички Ади в математиці можуть призвести до того, що вона стане оригінальним математичним дослідником, можливо, першокласним.


Занадто часто внесок жінок у науку та техніку залишається невисловленим і зникає із поля зору. Хоча історія Ади була відкрита наново, багато інших залишаються маловідомими. Ось чому такі ініціативи, як День Ади Лавлейс, такі важливі як каталізатор для підвищення ролі жінок у науці минулого та сьогодення.


Люди часто питають, чому саме сьогодні День Ади Лавлейс. Пояснення банальне: дата довільна, обрана спробою зробити день максимально зручним для більшості людей. Чому б просто не використати день народження Ади? Що ж, Ада народилася 10 грудня, а у Великій Британії, де проводиться День Ади Лавлейс, грудень заповнений різдвяними вечірками, що ускладнює найм закладу та ставить нас у конкуренцію з традиційно неприпустимими випивками співробітників. Зважаючи на її трагічно ранню смерть у віці 36 років, було б недоречно відзначати день її смерті 27 листопада.


У 1835 році Лавлейс вийшла заміж за Вільяма Кінга, який через три роки став графом Лавлейс. Потім вона прийняла титул графині Лавлейс. Вони поділяли любов до коней та народили трьох дітей. За великим рахунком він підтримував академічні зусилля своєї дружини. Лавлейс та її чоловік спілкувалися з багатьма цікавими умами того часу, включаючи вченого Майкла Фарадея та письменника Чарльза Діккенса.


Лавлейс померла від раку матки у віці 36 років до того, як була побудована аналітична машина Беббіджа. Її праці, у яких докладно викладалися її пророцтва, були наново відкриті 1940-х роках. Спадщина Лавлейс живе у мові комп'ютерного програмування Ada, і вона відзначає 16 жовтня міжнародний День Ади Лавлейс, який відзначає жінок, зайнятих у науці, технологіях, інженерії та математиці.


Беббідж втомився від людей, які роблять помилки в довгих обчисленнях, і його ідея полягала в тому, щоб побудувати надійну машину з паровим або ручним приводом. Ада була повністю зачарована цією концепцією, але мало що могла зробити, щоб допомогти Беббіджу у його роботі.


Було виявлено шість копій першого видання Малюнок аналітичної машини 1843 з Записками Ади Лавлейс. Три з них проводяться в Гарвардському університеті, один в Університеті Оклахоми та один в Академії ВПС США. 20 липня 2018 року шостий екземпляр був проданий на аукціоні анонімному покупцю за 95 000 фунтів стерлінгів. Цифрове факсиміле однієї з копій у бібліотеці Гарвардського університету доступне в Інтернеті.бібліотеці Гарвардського університету доступне в Інтернеті.


Buy Me A Coffee

Мы являемся сертифицированным партнером компании TemplateMonster


Закрыть

Заказ сайта


Заполните, пожалуйста, форму заказа сайта. После обработки мы свяжемся с Вами и уточним детали.





Я согласен с Пользовательскими соглашениями

Закрыть

Написать письмо


Заполните форму. После ознакомления мы свяжемся с Вами.






Закрыть

Заказ обратного звонка


Оставьте Ваш контактный номер и наш оператор перезвонит Вам в течении часа.



Например: +38(063) 012-34-56

Вверх
@
заказать звонок
+