21 червня відзначають свято запуску першої комп'ютерної програми


21 червня відзначають свято запуску першої комп
Опубликовано: 20.06.2022


читать на русском   read in English

У грудні 1946 року Фредді Вільямс перейшов до Манчестерського університету, щоб зайняти кафедру електротехніки. Він продовжував працювати над системою і Том Кілберн, який був у його групі в TRE, був відряджений до Манчестера, щоб продовжити роботу з ним. Другий член TRE також був відряджений для допомоги Том Кілберн, спочатку Артур Марш, який пішов через кілька місяців, а потім з червня 1947 Г.К. (Джефф) Тутіл.


У всьому світі було відомо, що надання ефективних засобів електронного зберігання має вирішальне значення для розвитку електронних цифрових комп'ютерів. До 1 грудня 1947 року 2048 біт зберігалися на стандартній одиночній ЕПТ діаметром 6 дюймів, і Том Кілберн написав внутрішній звіт, в якому представив методи роботи ЕПТ точка-тире та розфокусування-фокус. конструкція гіпотетичного комп'ютера Цей звіт викликав значний інтерес і був поширений у Великобританії та США. Система зберігання ЕПТ стала відома як трубка Вільямса, хоча трубка Вільямса-Кілберна могла бути більш відповідною назвою.


Манчестерський комп'ютер


Baby не замислювався як практичний обчислювальний двигун, а натомість був розроблений як випробувальний стенд для трубки Вільямса, першої ОП. Описаний як маленький та примітивний через 50 років після його створення, він був першою працюючою машиною, що містить всі елементи, необхідні для сучасного цифрового електронного ПК. Як тільки Baby продемонстрував здійсненність своєї конструкції, в університеті був ініційований проект з перетворення його на повномасштабну машину, що діє, Manchester Mark 1. Mark 1, у свою чергу, швидко став прототипом Ferranti Mark 1. перший у світі комерційно доступний комп'ютер загального призначення.


На це питання немає простої відповіді через безліч різних класифікацій. Перший механічний комп'ютер, створений Чарльзом Беббіджем у 1822 році, не схожий на те, що сьогодні більшість вважає комп'ютером.


До цього моменту ПК, такі як Colossus для зламування кодів, доводилося фізично перепрограмувати та переналаштовувати щоразу, коли їм потрібно було виконати нове завдання. Щоб зробити перший крок до сучасних систем, здатних виконувати кілька завдань за командою, дослідники мали розробити комп'ютер із пам'яттю.


Професор Девід Едвардс, якому зараз 90 років і він живе у Престоні, працював над Малим з цими піонерами, будучи молодим випускником магістра фізики. Але, оглядаючись на ті перші дні, вони навіть не були впевнені, що їхня машина працюватиме. Він каже: на початку була значна невпевненість у тому, чи це вдасться. І коли ми починали, кожен окремий компонент потрібно було з'єднати разом, а шматочки були дуже великі.


Коли було запущено першу програму?


Перша успішно запущена програма 21 червня 1948 полягала у визначенні старшого дільника числа. Вибране число було досить невеликим, але протягом кількох днів вони довели програму до 218 та правильна відповідь була знайдена за 52 хвилини, включаючи близько 2,1 мільйона інструкцій з приблизно 3,5 мільйонами звернень до сховища.


Для цього команда Манчестерського університету розробила трубку Вільямса-Кілберна, в якій використовувалася електронно-променева трубка того типу, що зазвичай використовується у старомодних громіздких телевізорах. Екран був сіткою точок, кожна з яких була результатом удару електрона об люмінофорний екран трубки. Це створює миттєвий заряд, який використовувався для запису операції на згадку про комп'ютер.


Спочатку це був лише один біт - сам по собі не дуже корисний, але ідея, що його можна використовувати для того, щоб змусити комп'ютер запам'ятовувати програму, існувала. І тут з'являється Бейбі.


Після розробки комп'ютера Colossus для зламування коду у Блетчлі-парку під час Другої світової війни Макс Ньюман присвятив себе розробці системи, що включає як математичні концепції Алана Тьюринга, так і концепцію програми, описаної Джоном фон Нейманом. У 1945 році він був призначений на кафедру чистої математики Філден в Манчестерському університеті; він узяв із собою своїх колег по проекту Colossus Джека Гуда і Девіда Ріса в Манчестер, і там вони найняли Вільямса як контрагент для нового комп'ютерного проекту, для якого він отримав фінансування від Королівського товариства.


Пізніше Вільямс сказав про перший успішний прогін: була насилу введена програма і натиснутий пусковий перемикач. Відразу ж плями на трубці дисплея пустилися в шалений танець. було ще гірше, не даючи жодного натяку на те, що не так. Але одного разу це припинилося, і там, яскраво сяючи в очікуваному місці, була очікувана відповідь. Це було у червні 1948 року.


Buy Me A Coffee

Мы являемся сертифицированным партнером компании TemplateMonster


Закрыть

Заказ сайта


Заполните, пожалуйста, форму заказа сайта. После обработки мы свяжемся с Вами и уточним детали.





Я согласен с Пользовательскими соглашениями

Закрыть

Написать письмо


Заполните форму. После ознакомления мы свяжемся с Вами.






Закрыть

Заказ обратного звонка


Оставьте Ваш контактный номер и наш оператор перезвонит Вам в течении часа.



Например: +38(063) 012-34-56

Вверх
@
заказать звонок
+