3 травня відзначають свято Всесвітній день свободи друку 2022


3 травня відзначають свято Всесвітній день свободи друку 2022
Опубликовано: 02.05.2022


читать на русском   read in English

Віндхукська декларація закликала до створення, підтримки та розвитку незалежної, плюралістичної та вільної преси. Вона наголосила на важливості вільної преси для розвитку та підтримки демократії в країні та для економічного розвитку. Всесвітній день свободи друку відзначається щорічно 3 травня, у день ухвалення Віндхуцької декларації.


Крайній термін прийому пропозицій тепер продовжено до 17 січня 2022 р. Компанія буде запущена до 3 травня та має бути пов'язана із темою Всесвітнього дня свободи друку 2022 р. Журналістика під наглядом, присвячена цифровим проблемам щодо ЗМІ та свободи преси.


Всесвітній день свободи друку присвячений фундаментальним принципам свободи друку, оцінці свободи преси в усьому світі, захисту засобів масової інформації від посягань на їхню незалежність та віддачі данини журналістам, які загинули під час виконання службових обов'язків. ЮНЕСКО координує святкування Дня, яке включає близько 100 святкувань у країнах по всьому світу й очолює основне святкування, організуючи глобальну конференцію разом із урядом приймаючої країни та різними партнерами, які працюють у сфері свободи вираження поглядів.


Всесвітня конференція, присвячена Всесвітньому дню свободи друку 2022 року, проходитиме в Уругваї з 2 по 5 травня 2022 року. Компанія має залучити провідні газети та засоби масової інформації, а також провідних журналістів, експертів, впливових осіб та активістів з усього світу, які розповсюджують інформацію про кампанію. у різних ЗМІ та соціальних мережах.


Цього року тема Всесвітнього дня свободи друку - Журналістика у цифровій облозі. За даними ООН, тема буде присвячена декількома способами, якими журналістика наражається на небезпеку через стеження і атак на журналістів із використанням цифрових технологій, а також наслідків всього цього для суспільної довіри до цифрових комунікацій. ООН також згадала, що стеження може розкрити інформацію, зібрану журналістами, у тому числі від викривачів, і може завдати шкоди безпеці журналістів.


3 травня служить нагадуванням урядам про необхідність поважати їхню відданість свободі преси, а також є днем роздумів серед фахівців ЗМІ щодо проблем свободи преси та професійної етики.


Щороку 3 травня - це дата, присвячена фундаментальним принципам свободи преси, оцінці свободи преси в усьому світі, захисту ЗМІ від зазіхань на їхню незалежність та віддачі пам'яті журналістам, які загинули під час виконання службових обов'язків.


Всесвітній день свободи друку був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 р. відповідно до Рекомендації, прийнятої на 26 сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1991 р. Це, у свою чергу, стало відповіддю на заклик африканських журналістів, які у 1991 р. підготували знаменну Декларацію.


В основі мандату ЮНЕСКО лежить свобода друку та свобода вираження думок. ЮНЕСКО вважає, що ці свободи дозволяють досягти порозуміння для побудови міцного світу. Він є приводом для інформування громадян про порушення свободи преси - нагадуванням про те, що в десятках країн світу видання зазнають цензури, штрафів, призупинення та закриття, а журналісти, редактори та видавці зазнають переслідувань, нападів, затримань і навіть убито. Це дата для заохочення та розвитку ініціатив на користь свободи преси, а також оцінки стану свободи преси в усьому світі.


Міжнародна федерація журналістів - глобальний голос журналістів. Заснована в 1926 році, це найбільша у світі організація журналістів, що представляє 600000 професіоналів ЗМІ у 187 союзах та асоціаціях у більш ніж 140 країнах.


Заохочення свободи вираження думок


Як установа ООН, уповноважена сприяти вільному обміну ідеями словами та зображеннями, ЮНЕСКО працює над заохоченням вільних, незалежних та плюралістичних засобів масової інформації у пресі, мовленні та в Інтернеті. Розвиток ЗМІ у цьому режимі сприяє свободі вираження поглядів та сприяє миру, стійкості, викорінення бідності та прав людини. Цьогорічна церемонія нагородження відбудеться на Глобальній конференції, присвяченій Всесвітньому дню свободи друку, 2 травня.


Заснована в 1997 році, щорічна премія присуджується людині, організації або установі, які зробили видатний внесок у захист чи просування свободи друку у будь-якій точці світу, особливо в умовах небезпеки.


Чому ми святкуємо Міжнародні дні?


Міжнародні дні та тижні є приводом для освіти громадськості з хвилюючих питань, мобілізації політичної волі та ресурсів для вирішення глобальних проблем, а також для святкування та закріплення досягнень людства. Існування міжнародних днів передувало створенню ООН, але ООН використала їх як потужний інструмент захисту інтересів. Ми також відзначаємо інші пам'ятні дати ООН.


Buy Me A Coffee

Мы являемся сертифицированным партнером компании TemplateMonster


Закрыть

Заказ сайта


Заполните, пожалуйста, форму заказа сайта. После обработки мы свяжемся с Вами и уточним детали.





Я согласен с Пользовательскими соглашениями

Закрыть

Написать письмо


Заполните форму. После ознакомления мы свяжемся с Вами.






Закрыть

Заказ обратного звонка


Оставьте Ваш контактный номер и наш оператор перезвонит Вам в течении часа.



Например: +38(063) 012-34-56

Вверх
@
заказать звонок
+