16 лютого відзначають день створення першої комп'ютерної дошки оголошень


16 лютого відзначають день створення першої комп
Опубліковано: 16.02.2022


читать на русском   read in English

Оскільки Інтернет був ще невеликим та недоступним для більшості користувачів ПК, користувчам доводилося набирати номер CBBS безпосередньо за допомогою модему. Та оскільки апаратне та програмне забезпечення CBBS підтримувало лише один модем протягом більшої частини свого існування, користувачам доводилося по черзі отримувати доступ до мережі. Система, кожна із яких зависала, коли було зроблено, щоб дозволити комусь іншому отримати доступ. Незважаючи на ці обмеження, система вважалася корисною, працювала багато років й надихнула створення багатьох інших систем дощок оголошень.


Зима у Чикаго - це сніг та багато снігу. Уорд Крістенсен, програміст мейнфреймів та любитель домашніх ПК, застряг вдома у кучугурах, занадто густих, щоб копати. Він мав звичку обмінюватися програмами із Ренді Зюссом, таким самим хакером - у старому сенсі, із кимось, хто робив розумні речі із тупою електронікою, - записуючи їх на касети та розміщуючи. Для цього вони винайшли обладнання і програмне забезпечення, але у тому ж холодному 1978 Білл Хейс придумав витончену схему під назвою Hayes MicroModem 100. Уорд зателефонував Ренді, поскаржився на погоду та сказав, що не буде. Було б розумно мати ПК на телефонній лінії, де люди могли б залишати повідомлення. Я займуся обладнанням. Коли буде готове програмне забезпечення? - сказав Ренді.


Передача даних по телефонній лінії передувала як ARPANET, так і BBS. Модем, скорочено від Модулятор-демодулятор, перетворює цифрову інформацію у аналоговий сигнал, який може передаватися по телефонних лініях. На іншому кінці модем приймає несучий сигнал і демодулює їх у цифрову інформацію, яку можна обробляти за допомогою ПК. Перші модеми були представлені під час Другої світової війни для передачі даних із перфокарт. Першим комерційно доступним модемом був набір даних Bell 101, представлений 1958 року. Bell 101 дозволяв передавати дані зі швидкістю 110 бод. Він був заснований на модемі 1954 року, який Белл розробив виключно для використання із військовою наземною системою управління SAGE. У 1962 винайшли набір даних 103a, який дозволяв передавати дані зі швидкістю 300 бод. Одиниця виміру бод була названа на честь Еміля Бодо і була кількістю бітів за секунду, яку міг передати модем. Швидкість 300 бод залишалася стандартом протягом наступних 20 років.


Комп'ютер та пов'язане з ним програмне забезпечення, яке зазвичай надає базу даних електронних повідомлень, де люди можуть входити до системи та залишати повідомлення. Повідомлення поділяються на тематичні групи, подібні до груп новин у Usenet, що схоже на розподілену BBS. Будь-який користувач може надіслати або прочитати будь-яке повідомлення у загальнодоступних місцях. Цей термін походить від фізичних частин дошки, на які люди можуть прикріплювати повідомлення, написані на папері, для загального користування - фізична дошка оголошень. Уорд Крістенсен, програміст та оператор першої BBS у мережі 16 лютого 1978 р., назвав її CBBS для комп'ютерної дошки оголошень.


Окрім областей загальнодоступних повідомлень, BBS може надавати архіви файлів, особисту електронну пошту. та будь-які інші послуги або дії, що становлять інтерес для оператора дошки оголошень. Тисячі місцевих BBS працюють в усьому світі, ними управляють любителі для розваги поза домом на коробках MS-DOS із однією модемною лінією на кожній. Хоча BBS традиційно були прерогативою любителів, все більше BBS підключається безпосередньо до Інтернету та багато BBS у даний час управляються державними, освітніми та дослідницькими установами. Шанувальники Usenet та Інтернету або великих комерційних платформ із поділом часу, таких як CompuServe, CIX та GEnie, схильні вважати місцеві BBS районом із низькою орендною платою хакерської культури, але вони виконують важливу функцію, поєднуючи безліч хакерів та користувачів у єдине ціле. персональний мікросвіт, який інакше взагалі не зміг би обмінюватися кодом.


Використання цього терміну для групи новин Usenet зазвичай відзначає людину або як новачка, що тільки-но прийшла зі світу BBS, або як справжнього старожила, що передував Usenet. Попередником системи громадських дощок оголошень була Пам'ять Співтовариства, запущена у серпні 1973 року у Берклі, Каліфорнія. Корисних мікрокомп'ютерів тоді не існувало, а модеми були дорогими та повільними. Таким чином, система працювала на мейнфреймі і доступ до неї здійснювався через термінали, розташовані у кількох районах затоки Сан-Франциско. Погана якість оригінального модему, що сполучає термінали із мейнфреймом, спонукала фахівця із апаратного забезпечення Community Memory Лі Фельзенштейна винайти модем Pennywhistle, дизайн якого дуже вплинув у середині 1970-х років.


У той час як більша частина США використовувала Snowmageddon цього року, щоб дивитися потокове телебачення або твітити селфі зі сніговиками у 2022 році, знайдіть хвилинку, щоб згадати Велику хуртовину 1978 року, яка привела до того, що перша служба дошки оголошень - BBS вийшла на телефонні лінії 44 роки тому. Ті, хто зіткнувся із нескінченним обсягом сховища і серверної ємності хмари, а також можливостями підключення, що забезпечуються Інтернетом, ймовірно, ламають голову над терміном BBS. До Інтернету ентузіасти, які прагнуть обмінюватися файлами, читати новини та повідомлення, надсилати повідомлення або спілкуватися один із одним, діставали свій акустичний модем та підключалися до ПК, на якому працювало програмне забезпечення BBS. Ці ПК - сучасними серверами - можуть обслуговувати стільки користувачів, скільки телефонних ліній можуть бути підключені. Звичайно, цей хак може згадати роздратування спроб підключитися і слухати зацікавлений тон, коли інші нетерплячі ботаніки заповнили віртуальні кімнати BBS, обговорюючи, як отримати нелегальні касети VHS.


У 1970-і роки у вигляді програмного забезпечення для мейнфреймів циркулювали свого роду системи BBS, але 16 лютого 1978 року технічні фахівці Чикаго Уорд Крістенсен і Ренді Зюсс запустили ентузіастів, запустивши найпершу BBS. В інтерв'ю Byte дует пояснив, що проекту знадобилося 30 днів, щоб зібрати асемблер у коробці з процесором Intel 8080 та 24 КБ ОЗУ. Макет системи був побудований за допомогою MITS 8K BASIC протягом першого тижня і пара попросила людей зателефонувати у систему, щоб критично її проаналізувати. Як тільки Зюсс і Крістенсен були задоволені тим, як все виглядало, програма була переписана мовою асемблера, щоб скористатися перевагами швидкості та ефективності отриманих двійкових файлів. Зберігання здійснювалося на гнучких дисках, а CP M забезпечувала дискову операційну систему. Маючи на той час 240 КБ на диску та каталог, здатний відстежувати 64 файли, команда прагнула зберігати в системі від 200 до 300 активних повідомлень одночасно.


У 1980-х і на початку 1990-х навколо систем BBS виникла ціла індустрія, підживлена ​​швидкими та дешевими модемами. У міру збільшення швидкості на зміну чистим дисплеям терміналів прийшли набагато зручніші інтерфейси. Оператори знайшли засоби монетизації систем, стягуючи плату за такі послуги, як завантаження файлів. То було ненадовго. Ті самі модеми, які давали користувачам доступ до систем BBS, були задіяні для підключення, що комутується, до Інтернету. До середини 1990-х програми для підключення та браузера, що використовуються для навігації по всесвітній мережі, зробили для індустрії BBS. У той час, як кілька систем BBS збереглися до наших днів і керуються сисопами-ентузіастами, підключення вимагає певної рішучості із боку користувачів.


Buy Me A Coffee

Ми є сертифікованим партнером компанії TemplateMonster


Закрити

Замовлення сайту


Будь ласка, заповніть форму замовлення сайту. Після обробки ми зв'яжемося з Вами та уточнимо деталі.





Я згоден з Угодами користувача

Закрити

Написати лист


Заповніть форму. Після ознайомлення ми зв'яжемося з Вами.






Закрыть

Замовлення дзвінка


Залишіть Ваш контактний номер і наш оператор передзвонить Вам протягом години.



Наприклад: +38(063) 012-34-56

доверху
@
заказать звонок
+