24 лютого 2022 відзначають свято створення мови програмування Ruby


24 лютого 2022 відзначають свято створення мови програмування Ruby
Опубліковано: 23.02.2022


читать на русском   read in English

У середині 90-х японський програміст Юкіхіро Мацумото опублікував об'єктно-орієнтовану мову Ruby. Спочатку використовується майже виключно у Японії, мова сценаріїв із тих пір зарекомендувала себе як популярна альтернатива лідерам галузі PHP, Python тощо. І є причина успіху програми: на етапах розробки Мацумото поставив собі за мету: забезпечити, щоб програмування завжди приносить задоволення й тому він включив у Ruby найкращі аспекти інших мов. У якості скриптової мови, що інтерпретується, код виконується інтерпретатором. Це означає, що він має невеликий недолік у порівнянні зі скриптами. У той самий час, цей аспект робить Ruby більш динамічним та гнучким. Код Ruby не залежить від платформи через те, що є спеціальні інтерпретатори для всіх операційних систем.


У 2005 році інтерес до мови Рубі різко зріс у тандемі із Ruby on Rails, веб-фреймворком, написаним на Рубі. Rails часто приписують підвищення обізнаності з Ruby. А 24 лютого 2022 року відзначають свято 29-річної мови програмування Рубі.


Ruby було описано як мультипарадигмальну мову програмування: він допускає процедурне програмування: визначення функцій та змінних поза класами робить їх частиною кореневого, самого об'єкта, із об'єктною орієнтацією. Це означає, що це об'єкт або функціональне програмування. Це має анонімні функції, замикання та продовження; усі оператори мають значення, а функції повертають останнє обчислення. Він підтримує самоаналіз, рефлексію та метапрограмування, а також підтримку потоків на основі інтерпретатора. Ruby підтримує динамічну типізацію та параметричний поліморфізм.


Рубі - динамічна, рефлексивна мова програмування, орієнтована на простоту та продуктивність. Мова має елегантний синтаксис, який легко читати та легко писати, динамічну систему типів та автоматичне управління памяттю. Відомий своїм синтаксичним цукром Ruby створений для щастя розробників. Вона була створений японським інженером-програмістом Юкіхіро Мацумото (відомим як Matz) як мова сценаріїв загального призначення для його повсякденної роботи. Поєднання елементів Perl, Smalltalk та Scheme у простому, але потужному синтаксисі.


Ruby був задуманий 24 лютого 1993 року. У повідомленні 1999 року у списку розсилки ruby-talk Юкісіро Мацумото описує деякі зі своїх ранніх ідей про мову:


Я говорив зі своїм колегою про можливість об'єктно-орієнтованої мови сценаріїв. Я знав Perl, але він мені не подобався, бо від нього пахло іграшковою мовою. Об'єктно-орієнтована мова здавалася багатообіцяючою. Тоді я знав Python. Але мені це не подобалося, тому що я не думав, що це справжня об'єктно-орієнтована мова - об'єктно-орієнтовані функції здавались доповненням до мови. Будучи мовним маніяком та шанувальником об'єктно-орієнтованого програмування протягом 15 років, я хотів об'єктно-орієнтовану, просту у використанні мову сценаріїв. Я шукав, та не міг знайти. Тому я вирішив це зробити.


Про перший публічний випуск Ruby 0.95 було оголошено у японських внутрішніх групах новин 21 грудня 1995 року. Згодом за 2 дні було випущено ще 3 версії Рубі. Випуск співпав із запуском списку розсилки ruby-list японською мовою, який був першим списком розсилки для нової мови.


Як і Perl, Ruby справляється із обробкою тексту. Як і у Smalltalk, все в Рубі є об'єктом, є блоки, ітератори, метакласи та інші корисні речі. Ви можете використовувати Рубі для написання серверів, експериментів із прототипами та повсякденних завдань. Будучи повністю інтегрованою об'єктно-орієнтованою мовою, Ruby масштабується. До 2000 року Рубі був більш популярним у Японії, ніж Python. Але у міру створення та випуску веб-фреймворку Ruby on Rails він зростав далеко за межами Японії. Сьогодні Ruby on Rails вважається надійною веб-платформою та став піонером безлічі відмінних практик у веб-розробці. Також багато сайтів написані на Ruby on Rails, наприклад GitHub, Airbnb, Groupon тощо.


Існують різні реалізації Рубі. JRuby (Ruby на JVM), Ruby MRI (CRuby) та IronRuby (Ruby для .NET та Silverlight) є одними із найпопулярніших.


Завдяки жорсткій залежності між компонентами та модулями Ruby on Rails підходить для стандартних веб-додатків. Однак, коли мова йде про програму із деякими унікальними функціями, налаштування може бути складним завданням.


Мова має розширюваність. У нас є мова Рубі, але ми можемо додати багато речей, таких як бібліотеки класів, щоб розширити можливості мови. Мова Ruby дозволяє зробити її ще сильнішим, додаючи класи, наприклад, додаючи компоненти. Друга річ, яка є частиною цього, це блоки. Блок якось є формою функції вищого порядку, але Ruby надає речі витонченим способом, який формує те, що ви можете розширити метод, додавши блоки. Важливе у мові Рубі - спільнота. Ми не можемо жити без програмістів. Рубі не просто мова, та технологія; спільнота є найважливішою для мови.


Buy Me A Coffee

Ми є сертифікованим партнером компанії TemplateMonster


Закрити

Замовлення сайту


Будь ласка, заповніть форму замовлення сайту. Після обробки ми зв'яжемося з Вами та уточнимо деталі.





Я згоден з Угодами користувача

Закрити

Написати лист


Заповніть форму. Після ознайомлення ми зв'яжемося з Вами.






Закрыть

Замовлення дзвінка


Залишіть Ваш контактний номер і наш оператор передзвонить Вам протягом години.



Наприклад: +38(063) 012-34-56

доверху
@
заказать звонок
+