Великдень 2022. День Православної Пасхи в Україні - 24 квітня


Великдень 2022. День Православної Пасхи в Україні - 24 квітня
Опубліковано: 23.04.2022


читать на русском   read in English

Голова ООН Гутерріш сказав, що запропонована пауза дозволить евакуювати мирних жителів із поточних або очікуваних районів протистояння і доставити більше гуманітарної допомоги у міста: Маріуполь, Донецьк, Луганськ та Херсон. За його словами, понад 4 млн людей цих районів потребують допомоги.


Я закликаю росіян та українців замовкнути та прокласти шлях до безпеки для стільких людей, яким загрожує безпосередня небезпека. Чотирьохденний великодній період має стати моментом, щоб об'єднатися навколо порятунку життів та подальшого діалогу, щоб покласти край стражданням в Україні, - сказав Гутерріш.


Національні свята України у 2022 році. Цьогорічний день Православного Великодня


На вечірні у неділю 24 квітня ввечері люди можуть вклонитися один одному та попросити прощення. Інша назва Прощеної неділі - Сирна неділя, бо для побожних православних християн це останній день, коли можна вживати молочні продукти до Великодня. Риба, вино та оливкова олія також будуть заборонені у більшість днів Великого посту. День, що йде за сирною неділею, називається Чистим понеділком, тому що люди сповідували свої гріхи, просили вибачення та розпочинали Великий піст із чистого аркуша.


Коли православна Пасха 2022 року?


Великдень позначає надію на те, що все буде добре, навіть якщо все виглядає безнадійно. Папа звернувся до війни в Україні у своїх проповідях на вихідних, підкресливши горе та безнадійність учнів Ісуса, тяжке становище жінок, які, згідно з Біблією, хотіли піти до могили Ісуса. Знаєте, ми, українці, насправді дуже сповнені надій люди.


Це поставило нові завдання перед українською церквою в екзархії, у якій лише 22 священнослужителі. Для них Великдень може бути стресом. Андрій Хімчук, український священик, відповідає за парафії у Бамберзі, Вюрцбурзі та Нюрнберзі. Щовихідних я проїжджаю 360 кілометрів. Щиро кажучи, це складно, - каже 35-річний чоловік.


Християнство в Україні офіційно налічує понад тисячу років та сьогодні близько 85 відсотків українців сповідують християнство, більшість із них православні. Війна розділила православні церкви у Росії та Україні.


У неділю українці заповнили церкви на великодні поминки, які поєднували давні традиції із реальністю війни. Невелика римсько-католицька громада країни відсвяткувала Великдень богослужіннями, на яких, як і у інших церквах, були люди, зниклі безвісти чоловіки, від участі в бойових діях або волонтерства у військових діях. У базиліці Архікафедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії 14 століття було тільки стояче місце. Коли лави були заповнені, жінка похилого віку в шовковій спідниці повільно схилила коліна на твердій кам'яній підлозі під склепінною стелею, щоб помолитися. Зовні біля релігійних статуй, загорнутих для захисту від авіаударів, вона поставила пластикову чашку із білими весняними квітами під меморіальну дошку, присвячену Папі Івану Павлу II. Всього за кілька кроків від римсько-католицького собору віруючі попрямували у Гарнізон Святих Петра та Павла. Церква, греко-католицька церква, яка, як і більшість церков в Україні, слідує юліанському календарю, в якому Великдень припадає наступної неділі.


У Львові понад 100 церков, деякі із них знаходяться у історичному центрі міста, яке внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Місто на заході України уникло значної частини руйнувань церков, хоч і не їх закриття, атеїстичною радянською владою, яка керувала країною до розпаду СРСР у 1991 році.


Найкращий спосіб познайомитися з місцевими великодніми традиціями, культурою, фольклором та їжею - відвідати один із великодніх фестивалів у музеях просто неба. Найпопулярніше місце у Львові - Шевченківський гай, а у Києві є два місця, які варто відвідати - Пирогов та Парк Київська Русь у Копачові. Свята зазвичай відбуваються у великодні вихідні. На цих святах ви, швидше за все, побачите молодих людей, одягнених у вишиванки, які виходять на прогулянку та співають веснянки - традиційні пісні, що вітають весну та нове життя. Окрім того, подібні уявлення можна побачити на церковних дворах у неділю після Великодня.


Масниця - стародавнє слов'янське свято, відзначене масовою випічкою коржів, які українською називають млинці. У язичницької традиції Масниця знаменує собою кінець зими. Самі млинці нагадують сонце і у рамках свят спалюють опудало зими, що символізує відродження і весну. Масниця отримала свою нинішню назву та місце у календарі, коли Київська Русь прийняла православ'я. За тиждень до Великого посту православні християни не їдять м'яса. Млинці вегетаріанські, тому їх можна вільно вживати у передпосний час.


Глава Православної церкви України у середу попросив духовенство та віруючих відмовитись від нічних пасхальних служб у районах країни, що постраждали від бойових дій, побоюючись, що російські обстріли продовжаться у період православного Великодня. Митрополит Єпіфаній заявив у телезверненні, що мало вірить у те, що пауза в обстрілах з боку російських військ, запропонована Українською асоціацією церков та релігійних громад на час православного Великодня Християнські Великодні свята, буде проведено. Важко повірити, що це справді станеться, бо ворог намагаються нас повністю знищити, - сказав він.


Українські церковні лідери розходяться із Росією з того часу, як у 2018 році Україна сформувала нову православну церкву, поклавши край багатовіковим релігійним зв'язкам із Москвою. І українці, і росіяни є переважно православними християнами. Православна пасхальна служба починається пізно у суботу і закінчується вранці у неділю, коли починається традиційне свято. Міністерство закордонних справ України також заявило у середу, що воно вдячне за окрему ініціативу Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша. про чотириденне пасхальне гуманітарне перемир'я, яке могло розпочатися в четвер. Перемир'я було потрібне для безпечної евакуації тисяч мирних жителів з районів провідних та можливих бойових дій, особливо з багатостраждального міста Маріуполя. Десятки церков та інших релігійних та культурних об'єктів в Україні було пошкоджено або зруйновано після того, як Росія вторглася до країни 24 лютого.


Епіфаній сказав, що пасхальне богослужіння можна проводити вранці чи вдень, і що священики повинні намагатися уникати скупчення людей у ​​церквах. Віруючі також можуть дивитися трансляції великодньої служби на телебаченні або в Інтернеті, сказав він.


Buy Me A Coffee

Ми є сертифікованим партнером компанії TemplateMonster


Закрити

Замовлення сайту


Будь ласка, заповніть форму замовлення сайту. Після обробки ми зв'яжемося з Вами та уточнимо деталі.





Я згоден з Угодами користувача

Закрити

Написати лист


Заповніть форму. Після ознайомлення ми зв'яжемося з Вами.






Закрыть

Замовлення дзвінка


Залишіть Ваш контактний номер і наш оператор передзвонить Вам протягом години.



Наприклад: +38(063) 012-34-56

доверху
@
заказать звонок
+