Як розпізнати фейк? Критерії визначення надійності джерела. Фейкові розсилки у месенджерах та соцмережах


Як розпізнати фейк? Критерії визначення надійності джерела. Фейкові розсилки у месенджерах та соцмережах
Опубліковано: 07.03.2022


читать на русском   read in English

Кожна людина має власні погляди, які вони підтримують, до переваг щодо того, які джерела новин та засоби масової інформації вони обирають. Визнання власних упереджень допомагає ефективно виявляти фальшиві новини.


Із цієї причини важливо виявляти пильність щодо інформації у Інтернеті, особливо під час кризи. Здоровий глузд повинен залишатися на чолі. Керівний принцип - перевіряти ще раз інформацію, як тільки вона публікується. Іноді ми репостимо новину, засновану на 280 символах, навіть не прочитавши її!


Якщо стаття публікується у Facebook або Twitter, ви можете побачити публікацію, із якої вона виникла. Перейдіть на сайт публікації, щоб переглянути минулі статті на ті самі чи схожі теми. Насторожує, якщо статті поділяють певну політичну точку зору, якщо вони рясніють друкарськими помилками або граматичними помилками або якщо усі вони написані одним і тим самим автором.


Попередження: за невідомими посиланнями також можуть ховатися спроби отримати ваші дані із шахрайською метою. Якщо вас просять ввести паролі або особисті дані у недозволеному місці, це може бути фішинговий сайт, підроблений сайт.


Тільки компанії, які запитують цей значок та можуть надати документальне підтвердження того, що офіційний канал належить їм, можуть його отримати. Насправді Twitter та інші сайти забороняють дескриптори зі смайликами, які виглядають як значок перевіреного облікового запису, щоб не вводити користувачів у оману. Якщо ви не впевнені, ви часто можете знайти посилання на офіційний профіль компанії на її корпоративному сайті.


Критерії визначення надійності та офіційності джерела


Кількість підписників


Незважаючи на те, що кількість підписників може відрізнятися залежно від популярності бренду, продукту або бізнесу, це може допомогти вам визначити, чи є канал офіційним чи ні.


Історія облікового запису


У Facebook та інших соціальних мережах ви можете побачити, як довго профіль був активним. Будьте обережні при взаємодії із профілями, які давно неактивні, тому що ви не можете знати їх призначення. Якщо профіль був відкритий довгий час, але у ньому мало постів або повідомлень, можливо, він не використовується. Якщо ви не впевнені, завжди можете контактувати із компаніями та організаціями по довіреному каналу, щоб перевірити, чи є їх облікові записи або повідомлення законними. Знайте, перш ніж натискати або відповідати.


Орфографія та граматика


Професійні компанії чи організації мають редакцію, яка гарантує, що клієнти матимуть високоякісний професійний контент. Якщо у повідомленні електронної пошти є очевидні орфографічні чи граматичні помилки, це може бути шахрайство. Ці помилки іноді є результатом незграбного перекладу із іноземної мови, інколи ж вони навмисні у спробі обійти фільтри, які намагаються блокувати ці атаки.


Фішингові листи та повідомлення можуть виглядати так, ніби вони надіслані компанією, яку ви знаєте або якій довіряєте. Вони можуть виглядати так, ніби вони приходять із банку, компанії-емітента кредитних карток, сайту соціальної мережі, сайту або програми для онлайн-платежів або інтернет-магазину.


Відомо, що одне дослідження, опубліковане в 2022 році у науковому журналі, показало, що фейкові новини самі по собі не такі поширені, як ми могли б подумати. Дослідження дійшло висновку, що реальні фейкові новини становлять лише 0,15% новинного раціону середнього читача.


Саме такі фейкові новини можуть вплинути на довіру до установи, завдати шкоди суспільству та окремим особам через негативні наслідки. Кризовий час пропонує благодатний ґрунт для фейкових новин, тому що напруженість висока та залишає мало місця для раціонального мислення у світі Інтернету та соціальних мереж.


Порада: Щоразу, коли ви бачите повідомлення, що закликає до негайних дій, зробіть паузу та уважно подивіться на повідомлення. Ви впевнені, що це реально? Пригальмуй та будь у безпеці!


Використання підроблених сайтів під виглядом офіційних


Багатьом верствам населення стає все важче навчитися розпізнавати фейкові новини. Типовим прикладом джерела фальшивих новин є підроблений сайт, який виглядає як справжній портал новин, але був створений окремою особою або організацією, яка часто працює за межами країни для просування певної думки або політичної філософії. Організація публікує на сайті статті, що містять неправдиву інформацію, у спробі атакувати опонентів та просувати їх погляди під виглядом повідомлень новин. Статті розповсюджуються серед цільових користувачів у соцмережах як спосіб поширення дезінформації.


Невідповідність доменів електронної пошти


Якщо електронний лист нібито надіслано авторитетною компанією, наприклад Apple або ПриватБанком, але його відправлено із іншого поштового домену, наприклад Yahoo.com або microsoftsupport.ru, це шахрайство. Також слідкуйте за дуже тонкими орфографічними помилками у легітимному доменному імені. Наприклад, micros0ft.com, де другу букву замінено на 0, або rnicrosoft.com, де букву m замінено на r та n. Це хитрощі шахраїв.


Дезінформація та фейкові новини також можуть зашкодити вашому бізнесу. Наприклад, вигадані огляди ваших продуктів або неточні фінансові звіти можуть завдати серйозної шкоди репутації.


Фейкові розсилки у месенджерах


Проблема перероблених підроблених повідомлень у месенджерах стає дедалі гострішою. У результаті до WhatsApp були внесені деякі зміни. Маленька стрілка над повідомленням вказує на те, що це повідомлення було переадресовано. Дві стрілки один над одним показують, що це повідомлення вже пройшло через ланцюжок щонайменше з 5 чатів, поки не дійшло до вас. Якщо повідомлення вже було надіслано стільки разів, їх можна надсилати лише із обмеженнями. У деяких країнах такі повідомлення позначаються маленькою лупою. Ви можете використовувати це, щоб викликати функцію пошуку Google із текстом повідомлення.


Вигадані історії, спотворені факти: фальшиві новини розповсюджуються у Інтернеті зі швидкістю лісової пожежі та часто ними діляться без роздумів, особливо у соціальних мережах та месенджерах. У відповідь дослідники розробили систему, яка автоматично аналізує повідомлення у соціальних мережах, навмисно відфільтровуючи підроблені новини та дезінформацію. Для цього інструмент аналізує як контент, так і метадані, класифікуючи їх за допомогою методів машинного навчання та спираючись на взаємодію із користувачем для оптимізації результатів у міру їх надходження.


Як працює система визначення фейків


Система діє як інструмент класифікації, який навчається, використовуючи два корпуси: корпус новин, оцінених як фальшиві новини, та корпус достовірних новин за тими самими темами із рівною вагою. Користувачі самі створюють ці корпуси самостійно. Шляхом порівняння, система дізнається, які характеристики відрізняють підроблені новини від достовірних.


Можливими характеристиками, що включені у аналіз, є лінгвістичні дані, такі як вибір слова або структура речення, а також метадані. Наприклад, новини, які розповсюджуються за допомогою соціальних ботів, часто демонструють певні закономірності у своїх метаданих. Оскільки боти усе частіше використовуються для розповсюдження новин, такі шаблони можуть вказувати на те, що новина є фальшивою. Однак, як правило, для класифікації як такої повинен бути ряд різних характеристик, що вказують на фальшиві новини. В цілому, ця система є корисним інструментом для виявлення широкого спектру підроблених новин.


Коли система забезпечується набором маркерів, інструмент сам навчить обирати маркери, які працюють. Ще одним вирішальним фактором є вибір підходу до машинного навчання, який забезпечить найкращі результати. Це трудомісткий процес, тому що доводиться запускати різні алгоритми із різними комбінаціями маркерів.


Якщо ви потрапили на шахрайський сайт, то не надайте конфіденційну інформацію, таку як фінансові дані, логін та пароль, коди підтвердження, логін Facebook або навіть вашу контактну інформацію. Якщо ви маєте сумнів, не заповнюйте його. Окрім того, не натискайте на посилання із незнайомих електронних листів, онлайн-повідомлень або особистих повідомлень. Знання того, чи є підробкою сайт, допоможе вам зрозуміти, чи варто купувати на сайті або довіряти йому.


У епоху цифрових технологій, коли увага перемикається із одного екрана на інший, дуже важливо, щоб вони прагнули спілкуватися з людьми у реальному житті. Особиста зустріч залишається найефективнішим способом обміну ідеями та політичними поглядами. Навчання пошуку усього спектра фактів та думок із питання робить людей більш підготовленими до виявлення та припинення фальшивих новин.


Якщо ви сумніваєтеся, звідки береться інформація та наскільки вона достовірна, не передавайте її. Натомість поговоріть із людиною, яка відправила його, про свої побоювання. Ви також можете повідомити про неправдиві новини операторам платформи або на сайт перевірки фактів.


Buy Me A Coffee

Ми є сертифікованим партнером компанії TemplateMonster


Закрити

Замовлення сайту


Будь ласка, заповніть форму замовлення сайту. Після обробки ми зв'яжемося з Вами та уточнимо деталі.





Я згоден з Угодами користувача

Закрити

Написати лист


Заповніть форму. Після ознайомлення ми зв'яжемося з Вами.






Закрыть

Замовлення дзвінка


Залишіть Ваш контактний номер і наш оператор передзвонить Вам протягом години.



Наприклад: +38(063) 012-34-56

доверху
@
заказать звонок
+