З Днем Конституції України!


З Днем Конституції України!
Опубліковано: 28.06.2020


читать на русском  

З Днем Конституції України 28 червня 2020 року! Нехай демократичні засади, закріплені у цьому надзвичайно важливому документі, стануть реаліями нашого сьогодення та дух законності проникає у серце кожного громадянина нашої держави. Гарного свята!


Конституція визначила сильну президентську владу, гарантувала права приватного володіння, ввела нові символи держави та визначила статус української мови як єдиної функціональної мови. Кримський півострів був оголошений автономною республікою у складі України.


28 червня Україна відзначає національне свято - День Конституції. Основний державний закон України був прийнятий у 1996 році на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. За голосування за проголосували 315 із 450 депутатів українського парламенту. Конституція України набула чинності у день її прийняття. Історія конституційного просування в Україні сходить до Київської Русі. Частково це було підтримано стародавніми українськими законом «Руська правда», а потім «Литовським статутом», Актами апостолів козацької держави періоду Богдана Хмельницького «Статті Березня» або «Статті Запорізької армії». Першою українською конституцією вважається Конституція Пилипа Орлика, яка було прийнято 5 квітня 1710 року. Це був пакт між козацьким гетьманом Пилипом Орликом та козаками, у якому визначалися справжні обов'язки усіх військовослужбовців. На думку істориків, Конституція Пилипа Орлика є однією із перших європейських конституцій. Ще однією українською конституцією була Конституція Української Народної Республіки (УНР), прийнята 29 квітня 1918 року. Було підкреслено, що вся влада у республіці «виходить від народу», а її вищим органом є Генеральна рада. За радянських часів, коли Україна була частиною Радянського Союзу як Українська Радянська Соціалістична Республіка, чотири конституції були прийняті послідовно, 1925, 1929, 1937 і 1976 рр. Ці правові документи відображають інші етапи радянської системи і ґрунтувалися на архетипі Конституції СРСР та його ідеологічному обґрунтуванні.


Після прийняття Верховною Радою Української РСР Акту незалежності України 24 серпня 1991 року та його відповідного схвалення нацією на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року більшість країн визнало Україну суверенною державою та суб’єктом міжнародних відносин. У 2003 році в Україні почалася конституційна реформа, яка послідувала за прийняттям Верховною Радою України 8 грудня 2004 року (403 голоси за) Закону України про внесення змін до Конституції України, який розширив повноваження Українського парламенту. Однак 30 вересня 2010 року Конституційний суд України скасував дію цього закону. Конституційна реформа була відроджена у лютому 2014 року. Зокрема, 22 лютого 2014 року Верховна Рада України прийняла Постанову по темі Конституції України у редакції від 28 червня 1996 року зі змінами та доповненнями, внесеними відповідним Законом України від 8 грудня 2004 № 2222-IV, від 1 лютого 2011 року № 2952-VI та від 19 вересня 2013 р № 586-VII». Сьогодні конституційна реформа є одним із наріжних каменів програми реформ в Україні. Робота з поправками до Конституції підтримується на основі верховенства закону, відкритості та прозорості. Процес підготовки поправок до Конституції у першу чергу децентралізації державної влади та значних повноважень місцевих громад. Концепція вдосконалення місцевого самоврядування та територіальної модифікації влади в Україні була затверджена на зборах Уряду України від 1 квітня 2014 року. Основні зміни Конституції України стосуються розділу IX «Адміністративний поділ» і розділу XI «Місцеве самоврядування». Також були внесені деякі зміни у главу IV «Верховна Рада України», V «Президент України» та VI «Кабінет Міністрів. Інші органи виконавчої влади». 5 Президент України Петро Порошенко взяв участь у першому засіданні новоствореної Конституційної комісії. Президент підкреслив, що Україна була, є та буде унітарною державою. Сьогодні громадська підтримка унітарної моделі держави близька до 90 відсотків. Процес внесення поправок до Конституції є проявом загальної згоди. Основними пріоритетами Комісії є розробка конституційних поправок про децентралізацію влади, вдосконалення конституційних принципів правосуддя та регулювання конституційних прав, свобод і обов'язків. Ухвалення відповідних змін до Конституції України сприятиме створенню належної правової бази для прийняття скалярних законодавчих актів, необхідних для здійснення реформи місцевого самоврядування. Це також дрейфує при наближенні України до стандартів та законодавства Європейського Союзу.


Конституція - не тільки Основний закон незалежної України, але і відображає фундаментальні цінності українців. Свобода. Справедливість. Демократія. Законне держава. Мир. Починаючи із Руської Правди Ярослава Мудрого та закінчуючи видатною конституцією гетьмана Пилипа Орлика до нинішньої Конституції України, Нація пом'якшувала свій європейський характер у битвах часу. Основний закон - реальна основа для держави та народ України будує своє життя і майбутнє. У цей яскравий день не можна не привітати захисників Конституції - українських воїнів, які захищають незалежність України, державний суверенітет та непорушність кордонів. Ми висловлюємо нашу подяку українським солдатам за те, що ми можемо відзначити 24-ту річницю Конституції в Україні свободи та незалежності, проєвропейської України. Колективними зусиллями і синергією усіх українців мир та територіальна цілісність України можуть бути відновлені. При належній повазі до закону ми зміцнимо Батьківщину, здобудемо перемогу та побудуємо могутню країну!


Buy Me A Coffee

Ми є сертифікованим партнером компанії TemplateMonster


Закрити

Замовлення сайту


Будь ласка, заповніть форму замовлення сайту. Після обробки ми зв'яжемося з Вами та уточнимо деталі.





Я згоден з Угодами користувача

Закрити

Написати лист


Заповніть форму. Після ознайомлення ми зв'яжемося з Вами.






Закрыть

Замовлення дзвінка


Залишіть Ваш контактний номер і наш оператор передзвонить Вам протягом години.



Наприклад: +38(063) 012-34-56

доверху
@
заказать звонок
+